A Vincellérház történetéről keveset tudunk. Egy véletlen során leltünk rá a házról készült korabeli fotókra egy kedves mesekönyvben, amely Zsófi kertjéről és az ő nagyszülei szepezdi birodalmáról szól. A ház a maga egyszerűségében már akkor is elragadó volt. A fehérre meszelt falak, a vörös vadszőlő, az akkor még a ház sarkán álló cseresznyefa és a Balaton látványa egyszerre tették igazán különlegessé a helyet. Látszik, hogy az előkertet akkor még szőlő borította, de még nyoma sem volt a mára már közel negyven éves, hatalmas rozmaringbokornak. Az ablakok zsalugáterei akkor még a Balaton kék színeiben pompáztak, de a több, mint hetven éves körtefa-matuzsálemfa már akkor is ott állt a pince előtt. A présháznak használt pince és a fölé épített szoba tetőtere akkoriban még nem volt beépítve, ezt tanúsítja a fotókon látható emeleti kör szellőzőablak is.

A ház következő nagy átalakítása a 80-as években történ. Ekkor kerültek fel a házra az akkori korra nagyon jellemző sötétbarna színek. Az összes ablak kicserélődött, a vakolat és a tető is megújult és a földszintre konyha, komfortos fürdő és WC került. A teljes parasztfödém megújult, az eddigi lemeztető pedig új lécezést és cserép fedést kapott. Az emeletre külső feljárón keresztül ugyan, de már fel lehetett jutni. A ház funkciója is megváltozott, az új tulajdonosok közül már senki nem akart a szőlővel bíbelődni, a pince üresen állt, a lakók pedig nyaralni jártak vissza évről évre.

2013-ban lettünk mi a ház új tulajdonosai és mondhatom, szerelem volt első látásra. Budapestről terveztük, hogy ide költözünk, azonban ehhez idővel már kicsinek bizonyult a ház. Évekig nyaralni jártunk ide az időközben a szomszédos Révfülöpön vett házunkból.

2019-ben alakítottuk át saját ízlésünkre a Vincellérházat és azóta osztjuk meg veletek is a balatoni pihenés élményét is. Az átalakítás belső szerkezeti elemeket is érintett, falakat bontottunk, cserépkályhát szedtünk szét, belső lépcsőt építettünk a földszint és az emelet között. Valamennyi burkolatot kicseréltük, teraszt építettünk, vakoltunk, festettünk, bútoroztunk, és persze a teljes elektromos rendszert megújítottuk. Mostanra kialakult egy olyan enteriőr, amiben mi is szívesen tartózkodunk és nagy örömmel vesszük, hogy ez alatt a pár év alatt számtalan vendég tért be hozzánk. A legnagyobb öröm pedig az, ha jó élményekkel távoztok és ugyanolyan jó érzésekkel érkeztek meg hozzánk a következő években is.